A Caliph of Allah. An Ummah of Rasulullah. A Zaujah of a great Imam. And a great Mom to be insyaAllah. :)

"Salam sayang buat semua. Jika ada yang kurang, moga ada yang sudi tambahkan. Jika ada yang salah, moga ada yang sudi perbetulkan. Jika ada komen yang membina, dipersilakan memberi pandangan, kerana niatku hanyalah untuk berdakwah. Moga pahala ini yang akan menemaniku di SyurgaNya, tempat terindah dan kekal di alam sana. Adakah semua kisah yang ditulis ini berkaitan dengan diri saya? Ya atau tidak, biarlah Allah sahaja yang mengetahuinya, kerana saya bimbang timbulnya penyakit hati seperti 'riak' dan 'cemburu' dalam diri saya dan pembaca. Saya tidak akan membenarkan atau menafikannya. Terpulang kepada pembaca untuk menilai. Apa yang penting, kutiplah sebanyak mana mutiara hikmah yang terdapat di dalamnya. Saya nukilkan blog ini untuk semua. Wahai para daie dan daie'ah, dengan lafaz Bismillah, selamat membaca." :)

Friday, 3 May 2013

Ilmu atau Harta?Rasulullah s.a.w pernah bersabda : "Aku adalah kota ilmu pengetahuan, sedangkan Ali adalah pintunya."


Oleh kerana kemasyuran ilmu yang dimiliki oleh Saidina ali, maka ramailah yang mahu mengujinya. Pada suatu hari, sepuluh orang ulama’ telah datang menemui Saidina Ali, dan secara bergilir mereka mengajukan pertanyaan yang sama
.


Ulama’ pertama bertanya pada Saidina Ali : Manakah yang lebih utama, ilmu atau harta?
Saidina Ali menjawab : Ilmu lebih utama daripada harta sebab ilmu adalah pusaka para Nabi, sedangkan harta adalah pusaka Qarun dan Fir’aun.Ulama’ kedua bertanya : Manakah yang lebih utama, ilmu atau harta?
Saidina Ali menjawab : Ilmu lebih utama daripada harta, sebab ilmu akan menjaga kamu, sedangkan harta, engkaulah yang harus memeliharanya.Ulama ketiga bertanya : Manakah yang lebih utama, ilmu atau harta?
Saidina Ali menjawab : Ilmu lebih utama daripada harta,sebab harta boleh menyediakan diri kita dikelilingi banyak musuh, sedangkan ilmu akan menjadikan engkau mempunyai banyak sahabat.Ulama’ keempat bertanya : Manakah yang lebih utama, ilmu atau harta?
Saidina Ali menjawab : Ilmu lebih utama daripada harta sebab harta apabila dikeluarkan semakin berkurangan, sedangkan ilmu apabila dikeluarkan akan semakin bertambah.Ulama’ kelima bertanya : Manakah yang lebih utama, ilmu atau harta?
Saidina Ali menjawab : Ilmu lebih utama daripada harta, sebab orang yang mempunyai banyak harta kadangkala dipanggil dengan panggilan kedekut, sedangkan orang yang banyak ilmu selalu dipanggil dengan nama yang mulia dan megah.


Ulama’ keenam bertanya : Manakah yang lebih utama, ilmu atau harta?
Saidina Ali menjawab : Ilmu lebih utama daripada harta sebab orang yang punya harta akan dihisab pada hari kiamat sedangkan orang yang punya ilmu diberi syafa’at pada hari kiamat.


Ulama’ ketujuh bertanya : Manakah yang lebih utama, ilmu atau harta?
Saidina Ali menjawab : Ilmu lebih utama daripada harta, sebab ilmu membawa ketenangan dan terang-benderang, sedangkan harta menjadikan mereka berasa gusar.Ulama’ kelapan bertanya : Manakah yang lebih utama, ilmu atau harta?
Saidina Ali menjawab : Ilmu lebih utama daripada harta sebab harta semakin lama akan habis, sedangkan ilmu tak akan habis walau pun tidak ditambah.


Ulama’ kesembilan bertanya : Manakah yang lebih utama, ilmu atau harta?
Saidina Ali menjawab : Ilmu lebih utama daripada harta sebab ilmu akan menjadikan orang yg berilmu itu bersikap lemah lembut, sedangkan harta menjadikan mereka bersikap kasar.Ulama’ kesepuluh bertanya : Manakah yang lebih utama, ilmu atau harta?
Saidina Ali menjawab : Ilmu lebih utama daripada harta sebab orang yang berilmu termasuk ubudiyyah(pengabdian) yang diberi pahala oleh Allah Taala, sedang orang yang berharta termasuk rubudiyyah(kekaburan).Nauzubillah.Jika diberi pilihan antara ilmu dan harta, aku akan memilih ilmu berbanding harta. Harta tidak menjamin akan membawa ku ke Syurga tetapi ilmu, mampu memberi kebahagiaanku didunia dan di akhirat sana.  :)

No comments:

Post a Comment